Wat is een veganistische shampoo?

Wat is een veganistische  shampoo?

Een vegan shampoo is een geheel natuurlijke en diervriendelijke shampoo. Er zitten geen dierlijke producten in, maar ook geen dierlijke bijproducten zoals eieren, honing, zijde, lanoline, keratine e.d.. Daarnaast is het beleid van het productiebedrijf volledig diervriendelijk en wordt er niet getest op dieren, ook niet door een derde partij of in het buitenland.

Sinds 2013 is het verboden in de EU om cosmetische producten en ingrediënten te testen op dieren.

Dus hierin onderscheid een Vegan shampoos zich niet met andere shampoos.  Maar dat wil niet zeggen dat het ook niet gebeurt. Misschien niet in Nederland, maar wel in het buitenland. Een product kan geïmporteerd of verkocht worden aan een land waarbij dierproeven vereist zijn voor het daar in de handel mag, bijvoorbeeld in China. Bij een  “echte” vegan shampoo gebeurt dit dus niet. Er bestaan wel keurmerken voor veganistische producten, maar er wordt ook wel snel bij een vegetarisch keurmerk gezegd dat het veganistisch is.

Voor dit artikel heb ik verschillende verkopers benaderd om er zeker van te zijn of iets werkelijk vegan is of dat er ‘alleen maar niet op dieren getest’ wordt. Een product wordt al snel vegan genoemd als er niet op dieren getest wordt. En als je door gaat vragen of het dan ook werkelijk vegan is, is het antwoord dat het allemaal natuurlijke ingrediënten zijn. Maar zoals ik in het begin schreef gaat vegan nog verder. Wordt er ook niet in het buitenland op een deel van het productieproces of het eindproduct getest op dieren en hoe is het algehele beleid van het bedrijf. Dus let daar goed op en laat je niet te snel iets aanpraten.

Ik heb een vegan keurmerk terug gevonden op maar liefst 1 hondenshampoo, terwijl er meerdere winkels zijn die zeggen een vegan shampoo te verkopen. Bij navraag blijkt het dan toch al snel natte vingerwerk te zijn.

Waarom zou je een vegan shampoo willen gebruiken?

Meestal kiezen mensen voor een geheel veganistische levensstijl, in plaats van alleen maar een vegan shampoo te gebruiken. Er kunnen een aantal redenen zijn waarom mensen voor een veganistische levensstijl kiezen. Ten eerste willen zij het dierenleed in de voedsel- en cosmetica-industrie een halt toeroepen. De enorme stallen, kleine hokjes en de dieronvriendelijke behandeling. Ten tweede brengt het houden van dieren in grote aantallen veel luchtverontreiniging en bodemverontreiniging met zich mee. Ten derde voorkom je gezondheidsproblemen als hart- en vaatziekten, kanker en overgewicht door plantaardige voedingsstoffen te gebruiken. Men ziet de laatste jaren een toename van het aantal vegan shampoos. Mensen worden bewuster en is er dus steeds meer vraag naar.

Het voordeel van deze shampoos is dat het geen hormoonverstorende-, kankerverwekkende- en irriterende stoffen (bijvoorbeeld Sodium Lauryl Sulfaat) bevat. Aldus internetbedrijf Bio Amable.

 Onder de trimmers die ze gebruiken wordt als voordeel genoemd dat het prettiger voor je handen is, minder kloven en schrale handen. En dus ook prettiger voor de huid van de hond. Het nadeel is dan weer dat het minder schuimt en mensen toch de hoeveelheid schuim associëren met hygiëne. Qua geur en kwaliteit doet het niet onder voor andere shampoos.

Welke veganistische keurmerken bestaan er?

De twee bekendste veganistische keurmerken zijn :

 

 

 

 

 

Dit logo maakt deel uit van het officiële, internationaal erkende ‘Vegan Trademark’ van de Engelse Vegan Society.

 

 

 

 

 

 

 

 

Het V-Label is een internationaal erkend, geregistreerd symbool voor de labeling van vegan en vegetarische producten en diensten. Initiatiefnemer is The European Vegetarian Union.

 

 

Maar is zo’n keurmerk nu betrouwbaar?

De Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal brengt vele keurmerken in kaart en beoordeelt hoe streng de eisen van de keurmerken zijn. Bij “The Vegan Society” schrijven ze bijvoorbeeld :

Eigenaar van het keurmerk is The Vegan Society. In Nederland is de Nederlandse Vereniging van Veganisten de eigenaar én de controleur die Vegan-keurmerk toekent. Er is dus matige, want geen onafhankelijke, controle.

Waterdicht is het dus niet, maar omdat een producent moet betalen voor het voeren van dit keurmerk kun je er toch wel enigszins van uit gaan dat het om een veganistisch product gaat.

 


Dit artikel is verschenen in het vakblad Groomers Europe van april 2018. Abonnee’s kunnen alle artikelen ook online teruglezen


 

sponsors

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,-