Help! Veel trimsalons hebben een klantenstop of zeer lange wachttijden

De toename van trimsalons heeft geen gelijke tred gehouden met die van huisdieren met vachtverzorgingsnoden. Daarnaast gaan sommige trimsalons ten onder aan werkdruk en hoge verwachtingen. Het professioneel verzorgen van huisdiervachten is een ambacht wat veelal parttime wordt uitgevoerd. Het is een lichamelijk zwaar beroep dat niet door iedereen en niet langdurig gedaan kan worden. Gemiddeld werkt een trimmer vijf jaar in dit beroep, om daarna te switchen naar werkzaamheden die minder belastend zijn.

 

De opleiding tot professioneel vachtverzorger neemt een tijdsduur van 40 (katten en konijnen) tot 100 (honden) stagedagen in beslag. Dit naast een pittige theoretische opleiding. Het is beter om behalve verstand van de vacht en het scherpe gereedschap ook zicht op de algemene toestand van de dieren te hebben. De trimmer fungeert vaak als voorportaal van de dierenarts. De trimmer merkt dingen op die geneeskundig ingrijpen nodig hebben en hij of zij verwijst dan door.

 

Het gevolg van het tekort aan trimmers

Wanneer de eigenaar een trimsalon belt kan hij bijna nooit meer nog ‘deze week’ nog terecht. Vaak is, tot hun schrik, de wachttijd 3 à 4 weken of langer. Wetende dat baasjes meestal net te laat bellen voor een trimbeurt, is zo’n wachttijd best een nare mededeling. De klitten vormen zich al, de pup of het kitten raakt uit de socialisatieperiode en eigenlijk had de trimbeurt voor de vakantie moeten gebeuren. Baasjes zitten letterlijk met de handen in het haar!

 

Wildgroei

Ieder gat in de markt wordt gevuld en zo staan er ook trimmers op die weinig of geen opleiding hebben gehad en in het diepe springen om een haartje mee te pikken. De zogenaamde specialisten in doodles zijn er legio momenteel en veel mensen worden er door geholpen. Het is wel een beetje de blinde die de lamme leidt doordat de trimmer geen gedegen opleiding heeft gevolgd en zo misschien niet de adviezen kan geven die een meer allround en opgeleide professioneel trimmer wel kan geven. Zolang de hond gezond is, is dit een prima alternatief.

 

Wat te doen

Maar stel, je bent dat baasje dat met goed bedoelingen de trimsalon belde en niet terecht kon. Pak je zelf de keukenschaar? Wacht je je tijd af? Maak in ieder geval een afspraak! Wanneer dan ook, maar zorg dat je dier bij iemand in de agenda komt. Stuur een foto naar de trimmer zodat die weet welke klus hem of haar te wachten staat. Misschien vindt de trimmer het meevallen en kan de hond toch eerder gedaan worden. Maar andersom kan ook: wanneer de vacht veel achterstallig onderhoud heeft zal er ook inzet zijn om eerder een trimmoment te plannen. Konijnen met urinebrand of plakpoep worden bijvoorbeeld altijd meteen geholpen. Soms is er een mogelijkheid om een eerste noodhulp te geven. Het dier kan dan niet helemaal getrimd worden, maar voor de plaatsen die echt ingrijpen nodig hebben – voeten, nagels, ‘poepgootje’, buik, ogen – kan wel een korte afspraak gepland worden. Overleg, leg uit en de oplossing komt er.

 

Tips

Kam en borstel je dier zelf goed. Dit is het eerste onderhoud en het hoort bij de baas. Een dier hoort niet met klitten bij een trimmer aangeleverd te worden. Trimmers zijn altijd bereid om uitleg te geven over materiaal en borsteltechnieken en om de juiste methode te laten zien. Bij de dierenwinkel of dierenarts krijg je hierover meestal niet het beste advies. Ga naar de specialist!

Plan voor je nieuwe dier meteen ruimte bij een trimsalon. Net zoals je dat doet voor een kinderdagverblijf wanneer je zwanger bent.
Maak afspraken voor de lange termijn. Veel salons werken momenteel met jaarplanningen. Noteer de afspraken (en hou je eraan!). Je trimmer kan adviseren over de frequentie die past bij jouw dier. Eventueel een afspraak verzetten is makkelijker dan een nieuwe afspraak maken.

Wees lief voor je trimmer! Een fooi of wat lekkers wordt zeker gewaardeerd.

 

 

Rosita Compagner,

namens Groomers Europe

– kenniscentrum voor professionele vachtverzorgers

sponsors

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,-